De erotische tekeningen (Sofie Hoenkamp)

Zoals in die tijd gebruikelijk was, dames en heren, trouwde Valerius de Saedeleer op relatief jonge leeftijd. Maar dat vond hij geen probleem, want Clemmeke was voor hem de vrouw van zijn leven. Ze zat stevig in het vlees, kon hard werken en was erg toegewijd. En wat nog beter was, ze was ook helemaal weg van hem.

Het enige wat Valerius dwars zat, was dat hij Clemmeke geen echt trouwcadeau kon geven. Hij verdiende nauwelijks iets met zijn schilderijen en bij zijn vader kon hij ook niet terecht, want die had alle contact verbroken sinds Valerius had gezegd dat hij wilde gaan schilderen.

Gelukkig was Clemmeke een eenvoudig meisje en vond ze een trouwcadeau niet zo belangrijk. Toch bleef Valerius het een vervelende situatie vinden. Hij wilde Clemmeke bewijzen hoe graag hij haar zag. Maar hij was maar een arme schilder. En toen viel het hem te binnen… Hij kon haar schilderen!

Zo kwam het dat hij tijdens de huwelijksnacht aan zijn kersverse vrouwtje voorstelde om haar te vereeuwigen op de muur van de slaapkamer. In een pikante positie, uiteraard. Clemmeke vond het een prachtig cadeau, want welke vrouw vindt het niet fijn dat haar lichaam wordt bewonderd? En dat was nog niet het hele cadeau, want Valerius beloofde haar elk jaar opnieuw te schilderen, en altijd op de verjaardag van hun huwelijksnacht. Zo raakte hun hele slaapkamer al gauw volgeschilderd met Clemmekes, telkens een jaartje ouder.

De volgende bewoners van het huis vonden de erotische tekeningen van een Clemmeke op leeftijd niet meteen bevorderlijk voor een goede nachtrust, en ze lieten de kunstwerken overschilderen. Enkele jaren geleden vonden onze onderzoekers met behulp van X-ray de tekeningen terug. Eén tekening hebben we gerestaureerd. Deze namelijk:


Gelukkig voor ons… is het er blijkbaar één uit Clemmekes jongere periode.